Dart är en sport för alla

Det finns ett enormt sportintresse runt om i världen, och Sverige är inget undantag. Till största delen är det bollsporter som intresserar oss, men även motorsport och vintersport är populära sporter i vårt avlånga land. Det är sporter som ofta kräver en hel del träning och talang för att lyckas ta sig till den absoluta världstoppen. Så är det givetvis med i stort sett alla sporter, men det finns faktiskt undantag.

Ett exempel på en sport som alla kan spela och tycka om är dart. Det låter kanske inte så exotiskt i mångas ögon, men det är en sport som blivit alltmer populär på senare tid. Många av oss svenskar ser dart mer som en ”under-tiden-syssla” i väntan på att biljard- eller pingisbordet skulle bli ledigt på fritidsgården. Men dart är även en sport som det finns stora prispengar i för de som lyckas ta sig till världstoppen.

Michael Van Gerwen

För närvarande är Michael Van Gerwen den bästa dartspelaren i världen. Han är från Nederländerna och har redan vid en ålder på 30 år lyckats vinna flera stora titlar och skaffat en enorm supporterskara. Som supporter kan man köpa allt från kläder till häftiga mobiltillbehör med hans MVG-logga.

Hur spelas dart?

Det som krävs för att spela dart är tre pilar och en darttavla. Det man spelar inom eliten är 501, vilket innebär att man börjar på 501 poäng och ska ta sig ner till noll genom att träffa de rätta poängen på darttavlan. Varje siffra har 3 fält där man, om man träffar ytterringen, får poängen dubblade och om man träffar den inre ringen får man siffrans poäng gånger tre. Många tror ofta att inre mitten av bulls-eye är den del av tavlan som ger flest poäng. Men faktum är att trippel 20, trippel 19, trippel 18 och trippel 17 ger högre poäng än bulls-eye.

För att vinna ett set i dart, det vill säga komma ner på 0 poäng, måste man avsluta med en pil i den yttre ringen (exempelvis dubbel 16 om man har 32 poäng kvar) eller i inre delen av bulls-eye.

Det som är bra med dart är att du kan spela det oavsett hur gammal du är eller vilken kroppsbyggnad du har. Många av de absolut bästa spelarna har kroppar som inte skulle kunna gå in i NHL och spela tre hockeymatcher i veckan, om man säger så.

Tycker du att dart låter intressant så kan du enkelt köpa en darttavla i närmaste sportbutik eller online. Du kan även få inspiration genom att titta på olika darttävlingar på nätet, så du kan se hur skickliga proffsen är när det väl gäller. Det är även kul att se den engagerade publiken som reser världen runt för att följa sina idoler.