Sport med material som viktig ingrediens

Det finns gott om olika sporter i världen och inte minst sporter som man utövar med sin egen kropp. Men många sporter är även i mer eller mindre grad så kallade materialsporter. Exempel på sådana sporter är till exempel Rally, Formel 1, andra bilsporter av olika slag och BMX. Men även segling och race på vattnet med vattenskotrar (jet skis) eller motorbåtar får nog definitivt räknas som både materialsporter och motorsporter.

En annan materialsport som många kanske inte har provat på och som kanske inte direkt känns som en typisk materialsport är bågskytte. I bågskytte är det ju inte direkt materialet som ger den utövande atleten fördelar, utan istället förmågan att sikta och vara stadig på handen. Men även de moderna pilbågarna kan vara avgörande och pilbågen är av sådant extremt avancerat slag att man kan göra väldigt små och fina justeringar och kalibreringar.

När man håller på med bågskytte är det mycket viktigt att kunna koncentrera sig och fokusera helt och hållet på måltavlan. Om man skjuter iväg pilen och tänker på annat kan man lätt tappa sitt fokus och pilen kan åka i fel riktning, vilket kan resultera i ett bedrövligt resultat där man inte alls träffar mitten av den stora tavlan. Eftersom tavlan ofta befinner sig på långt avstånd så ska man även vara väldigt noga med att ta hänsyn till en del olika andra faktorer. En pil väger en del och på 50 meter så hinner den falla en bit till marken. Det behöver man ta med i beräkningarna när man siktar på tavlan. Om man dessutom skjuter pil utomhus en blåsig dag under en tävling i bågskytte så blir vinden ytterligare en faktor som man behöver ta hänsyn till innan man avfyrar pilen mot tavlan.

Bågskytte är en spännande sport med mycket nerv men om man är ute efter fart och fläkt och höga hastigheter så är det kanske snarare racing med bilar som man borde hålla på med och lägga sitt fokus och sin energi på. När man tävlar i racing kan man till exempel pröva på den fartfyllda tävlingen Rally Cross. Rally Cross är ungefär som en blandning mellan traditionell banracing, Moto Cross och vanlig rally. Man tävlar på olika banor men det är ofta inte endast asfalt, utan även grus eller lera på banorna på racingarenorna. Dessutom kan det finnas ett och annat gupp.

Oavsett om man kör bil för nöjes skull eller om man gör det inom ramen för en idrott så behöver man nog i många fall även en vanlig bil. Om man jobbar på ett jobb som erbjuder tjänstebil så kan en tjänstebil vara en god lösning. Med en tjänstebil så blir det mer fördelaktigt för arbetsgivaren eftersom en sådan är avdragsgill. En tjänstebil från Mitsubishi kan till exempel vara en god idé. Det finns ofta många olika tjänstebilar att välja på så att man hittar en modell som man själv trivs med och som passar ens egna behov. Racingbil på fritiden men tjänstebil till vardags kan visa sig vara en helt oslagbar kombination.