Sporter att utöva på äldre dar

I Sverige är sport en väldigt trevlig, underhållande och populär syssla bland både gamla och unga. En stor del av befolkningen utövar eller har utövat någon typ av sport i sitt liv. Vanligtvis hittar man en sport man intresserar sig för och därefter håller man sig till den. Man kanske börjar som spelare, men när karriären sedan är slut kanske man fortsätter som tränare eller tar sig an någon annan roll i föreningslivet. Alla idrottsföreningar skriker ju efter ideella krafter, vilket innebär att minsta lilla bidrag du kan ge är oerhört tacksamt. Det kan vara allt från att hjälpa till med inköp, renovera en klubblokal eller sälja bingolotter.

När man lämnat den aktiva karriären bakom sig och blivit lite äldre, så är det lätt att olika krämpor i kroppens olika delar gör att det kan vara svårt att fortsätta utöva sin sport på hobbynivå. Kanske har en gammal knäskada gjort att påfrestningarna blir för stora för kroppen. Då kan det lätt bli att man istället blir en klassisk så kallad soffpotatis. Men det är inte bra att bli förslappad då kroppen fortfarande behöver sin motion. Därför kan det vara bra att leta upp en ny sport som kanske inte sliter lika mycket på kroppen rent fysiskt. Har man tävlat i olika sporter under hela sitt liv är det fullt förståeligt att man inte tycker att promenader eller joggingturer är särskilt motiverande. Man vill ju ha kvar tävlingsmomentet och den adrenalinkick det innebär att tävla mot andra och förhoppningsvis känna på känslan av segerns sötma ännu en gång. Därför kommer här en lista på enkla men roliga sporter som du kan utöva när du är lite äldre (givetvis kan du utöva dem även som ung).

  • Fiske. Har du alltid gillat att fiska så är fiske även roligt som sport. Det sker fisketävlingar på många platser runt om i landet och det är ett perfekt tillfälle att kombinera en hobby med att tävla. Det enda som krävs är ett fiskespö och några fiskedrag, därefter är du redo att köra igång.
  • Dart. Dart är en sport som inte är särskilt stor i Sverige, men den har växt en hel del på senare år med tanke på att de stora mästerskapen har fått mer plats i media. De riktiga proffsen livnär sig på sporten och reser runt hela världen för att tävla. Har du inte provat på dart bör du absolut ge det en chans. Du bör även ge dart på tv en chans då det är mer underhållande än man kan tro.
  • Boule. Boule sägs ju vara en klassisk pensionärssport. Det kanske stämmer, men det är likväl ett utmärkt sportalternativ om man vill få in det efterlängtade tävlingsmomentet.

Nu ska du förhoppningsvis ha fått lite hjälp på traven till hur du håller igång tävlingsinstinkten även när åldern börjar ta ut sin rätt. Prova dig fram och se om det är något av ovanstående du gillar. Du har verkligen inget att förlora på det.