Håll dig i form under semestern

Det är härligt att vara ledig och ha semester, samtidigt som det ofta också innebär att vi tappar både muskler och kondition. Det blir mer hängmatta och kaffe i solen än planerat, även om det också är välbehövlig vila. Sommarsemestern är egentligen den perfekta tiden för träning.

Fatta ett beslut

För att fortsätta att sporta och hålla dig i form under sommaren måste du först fatta ett tydligt beslut – utan insikt om problemet blir det ingen lösning. Det som skiljer sommar och vinter åt, är att den organiserade idrotten och de goda vardagsvanorna också brukar ta semester då.

Du behöver sedan planera in möjligheter att sporta och hålla dig i form både hemma och i stugan. Oavsett årstid, är det alltid bra att ha en träningsbänk hemma – Gorilla Sport erbjuder flera olika prisvärda modeller. Om du ska spendera sommaren i sommarstugan kan du också ta med dig träningsredskap dit.

Sommarsporter

De två enklaste sätten att hålla sig i form under sommaren, är genom att promenera och löpa. De varmaste dagarna under sommaren bör du inte anstränga dig för mycket, i alla fall inte dagtid. Då kan det vara klokare att antingen motionera genom en långpromenad eller genom att gå upp tidigt på morgonen och ta en löptur i ottan – men det brukar förutsätta att man är morgonmänniska för att det verkligen ska bli av.

Under sommaren är det roligt att kunna sporta både på vägen och i elljusspåret, likväl som i skogen. Om sommaren är torr, kan du testa att promenera, jogga eller cykla på naturstigar. Genom att motionera i naturen, utan tillrättalagt underlag, får du en möjlighet att träna upp balans och fler muskler. Om du planerar att traillöpa bör du dock också köpa skor för det, för att minska skaderisken.

Sommaren är också den ultimata cykeltiden. Istället för att ta bilen till badplatsen fem kilometer bort, kan du passa på att cykla och samtidigt få motion. Det fina med cykling är att det är en sport för hela familjen, där alla kan delta samtidigt.

Löplopp

Ett bra sätt för att träningen verkligen ska bli av, är genom att ha ett inplanerat och tydligt mål. Om du har anmält dig till ett lopp i slutet av sommaren eller för hösten, så kommer det tvinga dig att träna. Det klokaste är att försöka ha olika delmål under hela året. Det finns också flera cykellopp att delta i. Det underlättar att träna och delta i ett lopp, om också en familjemedlem eller vän har anmält sig – det ökar motivationen att träna, och gör det svårare att skippa loppet när dagen närmar sig.

Om du inte tycker om att löpa, kan du skapa andra mål att genomföra, som att vandra i fjällen, bestiga Kebnekaise eller paddla kanot. Det viktigaste är att lägga in rörelse under semestern för att inte tappa i kondition och för att vara i form för höstens sporter.