Orientering

Orientering får dig kanske att tänka på skolidrotten i grundskolan, men faktum är att det idag är en sport med många utövare runtom i hela världen. Sporten går ut på att med hjälp av en orienteringskarta och kompass ta sig över olika terränger för att hitta markerade kontroller. Detta ska göras på så kort tid som möjligt. Orientering är en sport med många sidor eftersom det krävs att man läser och följer en karta och snabbt tar sig fram genom en varierande terräng. Det är alltså en sport som kan vara fysiskt och psykiskt utmanande. Men det är även en sport som passar dig som vill ta det i långsammare takt, ta med barnen på äventyr i skogen eller sätta dig och äta lite från fikakorgen.

Prova på

Orientering kan utövas i tävlingsform eller bara för nöjes skull. Det finns flera orienteringsklubbar runtom i Sverige där det går att prova på sporten. Ofta kan du välja om du vill ta en bana i naturen eller i stadsmiljö, och om det ska vara i motionstakt eller inte. Orientering finns även som eventbaserad aktivitet och då finns det instruktörer på plats som hjälper dig att komma igång. Men du kan även orientera när du känner för det genom att köpa en bankarta online och ge dig ut och leta efter tidigare utplacerade kontroller.

Sporten har utökats genom att kombinera två olika sporter, till exempel skidorientering eller mountainbikeorientering. Sporten går alltså att utöva på flera olika sätt och är en sport som kan anpassas utefter vad du önskar att få ut av den eller tycker är kul. Orientering är en sport som är ansluten till Riksidrottsförbundet och genom Svenska Orienteringsförbundet kan du hitta en klubb nära dig.

Tävla i orientering

Vill du fortsätta med sporten är det en god idé att gå med i en orienteringsklubb. Några anledningar till detta är att du genom en klubb får möjlighet att delta i tävlingar och stafetter, träffa andra med samma intresse, utveckla din orientering och delta i klubbaktiviteter och utbildningar. Sveriges största orienteringstävling kallas O-ringen och lockar tävlande från hela världen under den sex dagar långa tävlingsperioden.

Utrustning

Precis som i alla sporter så finns det utrustning som gör upplevelsen bra och rolig. Ska du prova på sporten behöver du inte någon komplicerad utrustning. Vanliga löpkläder efter väder fungerar fint när du vill röra dig obehindrat i terrängen, och ett par bra skor som du kan gå eller springa i. Att ha en kompass tillgänglig är definitivt en fördel och en del av sporten. En bra söktjänst på nätet såsom shopello.se, ger dig flera olika alternativ på kompasser som inte behöver vara så dyra. Vill du fortsätta med sporten är ett par riktiga orienteringsskor en av de viktigaste investeringarna. Det finns även andra tillbehör såsom pannlampa, en GPS-klocka och en stämpelpinne som är viktiga om du ska tävla.