Hästsport är något för alla

Att det är bra för hälsan att sporta är ingen nyhet. Att kombinera sin sport med djur och socialt umgänge är förmodligen snäppet bättre för hälsan. Inom hästsport är alla välkomna och i stallet får man såväl mänskliga sociala kontakter som kontakt med djur. Det finns mycket att tänka på innan man börjar med hästsport, bland annat att ha rätt kläder på sig, hitta fina kläder på peak performance.

Hästsport är en sport som innebär stort ansvar

Att ha hästsport som intresse är mycket lärorikt i många aspekter. Att ta hand om hästar och stall är ingen lek utan måste göras ordentligt var dag. Många ungdomar som håller på med hästar lär sig tidigt och snabbt att ta ansvar och vara disciplinerade. Det sägs att just hästtjejer ofta blir chefer senare i livet på grund av att de tillbringat mycket tid bland hästar med allt vad det innebär.

Hästsport finns i flera varianter

Den som bestämt sig för att sätta sitt barn i ridskola, eller för den delen själv börja, så finns det flera olika inriktningar att välja på senare. Från början måste man förstås få en grundkunskap om ridning och hästar, som framför allt handlar om att hitta balansen i ridningen och lära sig om omhändertagandet av hästen i stallet. När man lärt sig dessa grunder finns det som sagt flera olika typer av ridning att satsa på.

Den ridsport som är den mest grundläggande är dressyr, kan man inte grunderna i dressyr kan man inte ge sig in i någon annan hästsport senare.

Att lära sig hoppa brukar vara adrenalinkickande och spännande. Att hoppa över hinder med hästen kan från början göras på en lätt nivå, men kan allt eftersom avanceras till att rida banor och hoppa på tid.

Att ägna sig åt trav är en sport i sig. I trav används främst travhästar. För den som vill ägna sig åt just trav behöver egentligen inte dressyr läras först utan här är det viktigaste att man har de grundläggande kunskaperna i omhändertagandet av hästen i stallet innan man ger sig in i travsporten.

Galopp

I Sverige är denna sport inte lika vanlig som i många andra länder men den finns. För den som vill tävla i galopp är det viktigt att först kunna rida vanlig dressyr först. I vanlig dressyr får man lära sig att rida hästen i alla dens gångarter och lära sig hålla balansen. Balansen är mycket viktig i galopp eftersom att ryttaren här ska stå upp i stiglädren under hela loppet. Dessutom är stiglädren mycket korta och till och med ryttarens knän är i luften, detta gör att man kan bli lätt svajig i sadeln.

Även de som lider av funktionshinder har möjlighet att rida. Det finns speciell utrustning för den som har funktionshinder som underlättar ridningen. Ofta är det extra snälla och pålitliga hästar som används vid så kallad handikappsridning.