Parkour

Barn älskar att röra på sig utomhus. De balanserar på murar, klättrar i träd och springer över öppna gräsytor. Ta till vara den rörelseglädjen genom att introducera ditt barn till parkour. Det är en sport på frammarsch eftersom den kan utövas just där du befinner dig, vare sig det är på gatan, i en park eller ute i skogen.

Komma igång med parkour

På flera orter finns numera kurser i parkour och vissa städer har även speciella parker man kan träna i. Om det inte finns någon att lära sig av där du bor ska du ändå inte ge upp. Det finns mycket inspiration och information att hämta på internet och sedan kan barnet själv prova på, utifrån sin förmåga.

Parkour är ett träningssätt där man använder hela kroppen genom att ta sig fram i den miljö man befinner sig i. Allt runt omkring blir redskap i träningen. Det är med andra ord en väldigt billig och samtidigt effektiv träningsform. Fokus ligger inte på tävling, såsom i många andra sporter, och passar därför det barn som snarare vill utmana sig själv än vinna över någon annan. Ett antal olika rörelser ingår i parkour och stort fokus läggs på repetition. Man kan klara en sak en gång, men man vet inte om det beror på att man bemästrar situationen eller om det är ren tur. Därför bör samma sak upprepas flera gånger i rad.

Har ni inga bra träningsställen i närheten, eller om ditt barn vill variera miljön hen tränar i, kan det förstås bli en del skjutsande fram och tillbaka. Även om du inte har en egen bil har du kanske en tjänstebil 2018 års modell som rymmer både ditt barn och vännerna. Annars handlar parkour rätt mycket om uppfinningsrikedom och det går ofta bra att hitta träningsställen inom cykelavstånd.

Parkour både gammalt och nytt

Det har nog i alla tider funnits individer som gillat att ta sig fram på lite krångligare sätt än nödvändigt, bara för att det är roligt att ta sig över hinder genom att hoppa och rulla och utmana sig själv fysiskt. Parkour som sport, och som begrepp, är dock något som grundades i början av 1980-talet men med rötter långt bak i historien. Det var under 2000-talet som många fick upp ögonen för sporten. På engelska fick den namnet ”freerunning”, men parkour är det namn de flesta känner till här.

Barn som vill börja med parkour bör gärna vara lite våghalsiga och ha mycket spring i benen. Det krävs lite envishet, uthållighet och en kombination av smidighet och styrka för att lyckas. Det tränar man upp efter hand. Börja gärna med enkla saker, som att rulla över låga murar eller hoppa över stenar. Kom bara ihåg att lära ditt barn ett grundläggande säkerhetstänk.