Börja med MTB

De senaste åren har cykelsporten ökat enormt i popularitet – och inte minst mountainbike, kallat MTB. Det är inte så konstigt; liksom löpning är detta en enkel och rolig sport att utöva. Allt som krävs är en cykel som klarar av att köra i terräng, och så förstås en cykelhjälm. Och precis som det finns begagnade bilar finns det gott om begagnade cyklar att köpa. Sedan är det bara att ge sig ut och träna. De flesta människor får tidigt lära sig att cykla och att åka MTB skiljer sig inte särskilt mycket från en vanlig cykel. Däremot kan det kännas ovant för en nybörjare att cykla mycket i terräng över rötter och stenar vilket kräver en del övning i början för att hitta rätt balans. Inte minst kan det vara en ny upplevelse att åka på en cykel som inte har fotbroms, och med frambromsar som biter hårt! För att undvika flygturer över styret är det därför bra att ta det lugnt i början och vänja sig vid cykeln, vilket även gäller vana cyklister:

Kom igång med MTB

Ett första steg till att så småningom bli ett med sin MTB är att lära känna den ordentligt, vilket man bör göra innan man ger sig ut i svår terräng i skogen. Att köra i gupp, balansera så länge man kan utan att sätta ned foten, köra över trottoarkanter och köra över mindre hinder istället för runt dem är exempel på bra övningar för nybörjare.

Teknik och körsätt

När man sätter sig på sadeln bör man sitta så att man har sin tyngd på sittbenen. Händerna ska greppa med alla fingrar på styret och du bör enkelt kunna komma åt bromsen med ett finger. Se till att inte ha för mycket tyngd på styret utan försök hålla tyngdpunkten i benen, för att inte riskera att ramla fram över styret vid körning i gupp och ojämn terräng. Fäst blicken långt fram och undvik att titta ned i backen. Detta kan vara extra svårt i början då man gärna vill titta ned för att se var man kör, men det är bättre att lära sig hålla koll framåt.

Utrustning som krävs

För att bara testa att köra MTB krävs inget mer än själva cykeln och en hjälm, men om man fastnar för sporten och känner att man vill fortsätta ökar även kraven på utrustning. Alla tillbehör är givetvis inte nödvändiga, men många underlättar det fortsatta utövandet av sporten. Något som de flesta brukar vilja ha efter ett tag är riktiga cykelkläder och då framför allt cykelbyxor med vaddering, vilket gör längre cykelturer mer bekväma. Det finns också särskilda skor för MTB som hakas fast i pedalen för bättre grepp. Även handskar kan vara skönt att ha på händerna. Sist men inte minst är det viktigt att ha med sig ett första-hjälpen-kit, framför allt vid längre turer med en pump, punkalappar, silvertejp, några plåster och första förband.